Koekoek

Interview KWPN Magazine: Anemone bijna 25 jaar!

In november hadden we een mooi artikel in het KWPN Magazine over onze bedrijfsvoering! Lees hier het hele artikel:

Jaren geleden stelde Bert van Kooten een vrachtwagen samen waarmee hij zowel planten, voor zijn plantengroothandel, als paarden kon vervoeren. Zijn hobby groeide uit tot een wereldberoemde leverancier van paardenauto’s: Anemone Horse Trucks. Volgend jaar bestaat het familiebedrijf 25 jaar.

Iedere paardenliefhebber kan zijn hart ophalen in de showroom van Anemone Horse Trucks in Scherpenzeel. Van een praktische tweepaardsauto tot een grote truck met luxe living, bij Anemone Horse Trucks is het te koop of te huur. “De paarden zijn de passie die we met onze klanten delen”, vertelt Stefan van Kooten enthousiast, hij nam twee jaar geleden het bedrijf van zijn vader over. “We spreken dezelfde taal als onze klant en hebben inmiddels een hele trouwe klantenkring opgebouwd. Sommige klanten kopen al bijna 25 jaar bij ons. Dankzij de mond-tot-mond reclame zijn we gegroeid, zo is iedere klant bij ons een influencer. We hebben een mooi product dat van de ene kant luxe is, maar van de andere kant noodzakelijk en onmisbaar. Onze klanten gaan met hun meest kostbare bezit op pad, dat moet zo veilig mogelijk verlopen. Daarom zijn we altijd bezig om onze producten te innoveren, maar ook met onze service. We leveren een betrouwbaar product met daarbij een betrouwbare service. Als je met je paard onderweg bent en er gebeurt iets, dan wil je geholpen worden. We hebben onze eigen 24 uursservice, dus mensen kunnen ons dag en nacht bereiken. We hebben onder andere het vertrouwen gekregen van de politie, waarmee we een samenwerking zijn aangegaan voor de komende jaren. We voorzien de volledige bereden politie van Nederland van paardenauto’s, die we tevens in onderhoud hebben.”

Goede doel
Gedurende de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd en in plaats van een trailer, kiezen steeds meer ruiters voor een tweepaardsauto. Deze auto’s worden vaak voorzien van een pro safety interieur, zo kunnen ook hengsten, veulens en jonge paarden veilig worden vervoerd. “We hebben heel veel vraag naar deze auto’s en ze zijn heel populair. We zien de tendens dat mensen kiezen voor een tweepaardsauto of een hele grote wagen met living. Het is natuurlijk prettig aan de tweepaardsauto dat die gereden kan worden met een B-rijbewijs, zo kan de ruiter of groom zelf met een paard op pad. Bij de grote auto’s kiezen steeds meer ruiters voor een living. De nadruk ligt niet meer alleen op de landelijke wedstrijden, het deelnemen aan internationale concoursen is in opkomst. Niet alleen in de vraag, maar ook in de manier waarop we de paardenauto afleveren is wat veranderd. Vroeger gaven we altijd een bos bloemen bij een auto, maar we merkten dat paardenmensen helemaal geen tijd hebben om die bloemen in een vaas te zetten en ernaar te kijken. Daarom kiezen we tegenwoordig voor het goede doel ParaPaard en geven we de knuffel Kareltje cadeau bij een auto. Het bedrag dat we eerst in de bloemen staken, doneren we nu aan ParaPaard, een stichting die zich bezighoudt met aangepaste paardensportactiviteiten. Dat wordt heel leuk ontvangen en je ziet op wedstrijden overal Kareltjes voor het raam.”

Maatschappelijk belang
Anemone Horse Trucks richt zich met haar sponsorbeleid op het maatschappelijk belang. Het bedrijf sponsort geen individuele ruiters. “We behandelen al onze klanten hetzelfde, iedereen met een paard deelt dezelfde passie. De sponsoringen die we doen zijn allemaal verenigingen of evenementen, verspreid over het land en de verschillende disciplines. We sponsoren niet alleen evenementen in de dressuur-, spring- en eventingsport, maar ook in de draf- en rensport en bijvoorbeeld reining. Mede doordat wij evenementen als Jumping Amsterdam ondersteunen, kunnen zulke evenementen blijven bestaan. Op die manier proberen we iets te doen voor alle ruiters en het betrokken publiek. Mijn vader is voorzitter van KWPN Regio Utrecht en het verenigingsleven past ons. Je kunt nooit alles voor iedereen goed doen, maar je kunt wel je best doen om iets voor zo veel mogelijk mensen te verbeteren. Als je dingen veranderd wilt hebben, moet je zorgen dat je met elkaar de kar trekt.”

Official Partner KWPN
Drie jaar geleden ging Anemone Horse Trucks een samenwerking aan met het KWPN. Sindsdien werd de naam verbonden aan de Hengstencompetitie Dressuur. In augustus is het Official Partnerschap met drie jaar verlengd, ook de komende drie jaar heet deze competitie Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie. “We zijn heel blij met dit partnerschap, met het vertrouwen van het KWPN in ons maar ook met ons vertrouwen in het KWPN. Ik vind het belangrijk dat de vereniging KWPN ook stabiele partners voor de langere termijn heeft, bij een partnerschap moet je elkaar uiteindelijk kunnen versterken. We hebben een tweepaardsauto bij het KWPN centrum staan, die vernieuwen we regelmatig. Dat is een stukje promotie voor ons, maar het belangrijkste vind ik dat er veilig vervoer op het centrum is. Leden brengen hun allerbeste paarden naar het centrum, wij leveren hen een stukje service. Als er een paard van een van de leden vervoerd moet worden, dan kan dat veilig gebeuren.”

Horse Trucks For Rent.com
De paardenauto’s van Anemone Horse Trucks vinden hun weg niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en ook in gebieden buiten Europa zoals het Midden-Oosten. Naast de verkoop, richt Stefan zich ook op de verhuur van paardenauto’s. Bij dochteronderneming Horse Trucks For Rent.com zijn zowel tweepaardsauto’s als grote trucks te huur. “Horse Trucks For Rent.com staat als bedrijf los van Anemone, maar we bouwen samen op dezelfde fundering. Met de grote wagens richten we ons vooral op de buitenlandse klanten van over de hele wereld. Wij leveren de wagens af in Europa, waar onze klanten zich voor het wedstrijdseizoen bevinden. Deze ruiters rijden de Europese tours en wij voorzien ze daarbij op een flexibele manier van een luxe paardenauto. Daarbij ontzorgen we de klant, alles wordt voor hem geregeld. We hebben een heel compleet wagenpark met wagens voor zes paarden of meer, met livings in verschillende uitvoeringen. Deze grote auto’s verhuren we vanaf twee maanden. Daarnaast verhuren we voor een dag, weekend of per week de tweepaardsauto’s. Daarmee hebben mensen niet het bezit en de kosten, maar wel het gebruik van onze veilige auto’s. Ideaal voor mensen die niet vaak met hun paard op pad gaan of paarden met trailerlaadproblemen, die gaan vaak wel makkelijk op onze tweepaardsauto.”

Handgemaakt
Uit de showroom van Anemone Horse Trucks zijn wagens in alle maten uit voorraad leverbaar, maar ook het zelf samenstellen van een paardenauto behoort tot de mogelijkheden. “Onze producten worden voor het grootste gedeelte geproduceerd in het buitenland, we hebben de chassis altijd op voorraad en kunnen daardoor snel leveren. Een grote, zelf samengestelde paardenauto heeft een productietijd van drie tot zes maanden. We beginnen met het chassis en gaan in overleg met de klant de auto opbouwen in de gewenste kleuren, uitvoeringen en maten. Het is allemaal handgemaakt, dus je kunt alles samenstellen zoals je het zelf mooi vindt. We tekenen het uit en gaan vanaf daar door naar het interieur van de opbouw. Daarin zijn we heel flexibel en stellen we samen met de klant de meest bijzondere interieurs samen. De klant krijgt zijn ontwerp in 3D te zien en ondertussen gaat de auto in productie. Na de productietijd van drie tot zes maanden, kunnen we hier nog de laatste details toevoegen, denk aan bijvoorbeeld hoofdstelhaken. Zo wordt de auto volledig naar wens gemaakt. Ook bij de tweepaardsauto’s is er heel veel mogelijk en volgen we de wensen van de klant.”

YouTube Anemone Horse Trucks
Het volledig zelf samenstellen van een paardenauto komt tevens uitgebreid aan bod in een van de nieuwste YouTube-video’s van Anemone Horse Trucks. Sinds kort geeft Stefan via YouTube een kijkje achter de schermen van zijn bedrijf, hij vertelt in de video’s over alle paardenauto’s en opties. “Normaal staan we vaak met onze paardenauto’s op evenementen, meestal ongeveer twee keer per maand. We spreken daar onze klanten, maar laten ook de nieuwste auto’s en innovaties zien. Daarnaast kan ik er echt van genieten om naar de sport te kijken. Dit jaar vielen die evenementen door de coronacrisis natuurlijk grotendeels weg. We merkten dat het gewaardeerd werd als we korte video’s op social media plaatsen, beelden zeggen immers meer dan 1.000 woorden. Daarom zijn we aandacht gaan besteden aan ons YouTube-kanaal, we maken tweemaal per maand een video en krijgen daar hele leuke reacties op.”

“Een feestje om bij Anemone Horse Trucks een auto te kopen.”

Tim Coomans is een van de tevreden klanten die al bijna 25 jaar voor Anemone Horse Trucks kiest. “Anemone levert een topservice, wat ik heel fijn vind is dat ze echt meedenken met de klant. Bert en Stefan zijn natuurlijk zakenmensen, maar ze hebben de sterke behoefte om het iedere klant naar zijn zin te maken. Ze proberen altijd een oplossing te zoeken, denken met je mee en komen met ideeën. Ik vind het mooi om te zien dat ze zo in de huid van de klant kruipen en begaan zijn met hun vak. Het is daarnaast ontzettend leuk dat ze erg betrokken zijn met de sport, ze slaan het op als klanten, diens paarden of kinderen het goed doen op wedstrijd. Ook de fokkerij dragen ze een warm hart toe. Het zijn leuke mensen en ik vind het een feestje om bij hen een paardenauto te kopen.”

Bron: KWPN